2010. november 7., vasárnap

Többszemélyűség vs Skizofrénia

Gyakran összekeverik a disszociatív személyiség és a skizofrén kifejezést. Azonban a két kórkép közt nem szószerint vett értelemben hatalmas különbségek vannak. Ezalatt azt értem, hogy a skizofrénia egyfajta tudathasadás, ugyan akkor a multiplex személyiség szószerint értelmezve szintén tudathasadás.





A disszociatív személyiség, más néven többszemélyűség alap jellemzője, hogy az illetőnek kettő vagy akár több öntudattal rendelkező személyisége van. Felmérések szerint a betegek között a nők aránya nagyobb a férfiakkal szemben, ez kicsit elgondolkodtató szerintem. ( Bár az is lehet az oka, hogy nők nagyobb számban élnek a Földön )
Amit tudni lehet egy ilyen betegen kialakult személyiségekről: az egyes személyiségeknek saját nevük van, saját modoruk, szóhasználatuk, különbözhet az etnikum, az életkor és minden különbözhet ami az egyénben fellelhető. A személyiségek tudnak a másik jelenlétéről, azonban minél több személy alakul ki az emberben, annál nagyobb az esélye, hogy nem tudnak egymásról. Olyan is előfordulhat, hogy az egyik kialakult személyiség mindenre, a másik pedig semmire nem emlékszik.





A skizofréniáról akkor beszélhetünk, ha az egyén gondolatai és cselekedetei között teljesen felbomlik az összhang. Ezek a személyek mintha teljesen kifordultak volna önmagukból. Ekkor megfigyelhető az egyénen a szavak összefüggéstelen használata, koncentrációs zavarok, hallucinációk, dührohamok, téveszmék és még számos szokatlan és bizarr dolog.

6 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

a fölső is hallucinációkkal deperszonalizációval fejfájással,amnéziával jár

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

csak multiplex esetén személyiségre vonatkozik addig skizofréniánál, az elmére vonatkozik

Bleiseo írta...

csak multiplex esetén személyiségre vonatkozik addig skizofréniánál, ugyan+gy az elmére vonatkozik mindkét zavar ugyanaz

Megjegyzés küldése