2010. november 24., szerda

Levonult az ár, takarítanak

Ami vigasztalhatja őket: a borsod megyeiek sokkal rosszabbul jártak.

A fotót készítette: Derencsényi István

Tiszacsege. Június elején a településen a belvízelvezető árkokba szivattyúzzák a felgyülemlett vizet – melyhez gépeket Hajdúböszörményből hoztak. Nem kellett sokat költeniük védekezésre, hiszen a gát felfogta az ár nagy részét – sorolja az előzményeket Simon Sándor a polgármesteri hivatal katasztrófavédelmi ügyintézője.

Csak a vis maior keretből
Mint mondja, Egyekre szállítottak mintegy 10 millió forint értékű anyagot töltéshez, és a megnövekedett terhelés miatt megrongálódott az út, melynek helyreállításához a vismajor keretből igényeltek pénzt. Énnél sokkal többre nincs is szükségük, ugyanis hiába volt az idei minden eddiginél nagyobb áradás, nekik nem kellett katasztrófahelyzettel szembenézniük. Hozzátette, naprakész terveikkel rendelkeznek a máskor is várható árvízhelyzet megelőzésére és kezelésére.
A megáradt folyó ugyan lassan visszahúzódik a medrébe, a komp még nem tud közlekedni. Az ár elvonult, de még iszap borítja a házak alsó részét, illetve az utakat, a tulajdonosok szorgosan próbálják megtisztítani ingatlanjaikat a mocsoktól.

– Bútorokat és minden mozgathatót a ház felső szintjére pakoltunk, szerencsére feleslegesen, mert az áradás 20 centiméterrel állt meg a házam küszöbe alatt – meséli Laczai Balázs az egyik Tisza-parti üdülő tulajdonosa. Az iszap teljes eltakarítása után megkezdik az ingatlan renoválását, le kell festeniük a kerítést és a falakat.

Az egykori válogatott kézilabdázó Varga István éppen megrongált házából takarítja a felgyülemlett iszapot, amikor odaérünk. Abbahagyva a pakolást mondja: 25 éve, magasított alapra épített üdülőjét, mert biztonságban akarta tudni a víztől, ám az idei, soha nem látott méretű árvíz bebizonyította még ennél is magasabbra kellett volna.
A házba betörő víz eláztatta a padlót, a falakat, s annak ellenére, hogy az időjárást figyelve már készültek az áradásra, nem tudták megelőzni a bajt. Még most mérik fel a károkat, de – ahogy fogalmazott – azok említésre sem méltóak a Borsod megyét értekhez képest.
( HBN - VVN )

A cikk a Naplóban június 24-én jelent meg, és szintén megtaláljátok a haon-on is. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése