2012. január 6., péntek

A törpe óriás

Azaz a tálba nevelt fa – bonsai


Évek óta vágyom egy bonsai fára, ám eddig a vágy sosem szült cselekvést. Talán abból adódóan, hogy a szobanövény-kedvelőktől csak azt hallottam, hogy végtelenül kényes és rengeteg törődést igényelő fajta. S így is, ha a szobámban lévő növényeket édesanyám nem locsolta, akkor biztos út vezette őket a halálba. Valamiért mindig megfeledkeztem róluk és lekötött a halaim, hörcsögeim, teknőseim és rákocskáim gondozása. Még a kaktuszok is kipusztultak nálam…


De a bonsai olyan különleges; a neve, az alakja, levelei, a törzse – hogy úgy gondoltam, ha elkezdek komolyan növényt tartani, megemberelem magam és akkor az első egy ilyen egzotikus mini fa lesz. Hiszen mekkora felüdülés úgy hazamenni ebben a paneldzsungelben ahol az utcákról tűnnek el a növények, hogy otthon a saját külön-bejáratú fácskám vár. S mielőtt beszereznék egyet, utánajártam –  mi az amit fontos tudni ahhoz, hogy szép egészséges fám legyen - és úgy általában amit a bonsairól tudni érdemes.


A bonsai jelentése: edényben nevelt fa. Kínából származik, és ezek a fák alapjáraton nem szobanövények. Számos fajtája létezik - a  trópusi-szubtrópusi fajokból alakították ki azokat, amelyeket a lakásunkban kis edényben  tudunk nevelni.


A tartásuk is fajtól függ, mert egyesek olyan különleges bánásmódot igényelnek, amelyek egy átlagos otthonban nem kivitelezhetőek – magas hőmérséklet és páratartalom.
Általánosságban elmondható, hogy természetes élőhelyükhöz hasonló viszonyokat kell biztosítanunk a fácskánk számára.

Ügyelnünk kell arra, hogy folyamatosan öntözve legyen – nyáron akár naponta. A fácska földjének az agyag, a homok és a tőzeg a fő összetevői – ez azért fontos, mert rendszeres átültetést igényelnek. ( Kezdetben évente, majd két évente. ) Metszenünk is kell, amihez speciális eszközöket kell beszereznünk.


Ezek a legfontosabb általános információk, de ezek is csak töredékei annak, amit az egyes fajok gondozásáról tudni kell.  Aki bonsai vásárlásra adja fel a fejét, mindenképpen tágítsa tudáshorizontját az eladó segítségével. Én is azt fogom tenni, amint kiválasztottam a számomra tökéletes bonsait. J

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése